Bijdrage VVD over 'Consultatie concept Inkoopstrategieën Jeugd en Wmo'

Bij de commissievergadering Samenleving & Bestuur van maandag 16 september stond de ‘Consultatie concept Inkoopstrategieën Jeugd en Wmo’ op de agenda. Hieronder de bijdrage van commissielid Marnix Jansen.


Dank voor het toezenden van de concept inkoopstrategieën Jeugd en WMO. In grote lijnen kunnen wij als lokale VVD deze steunen. Wij als financieel verantwoorde politieke partij zijn vaak degenen die sturen op een goed huishoudboekje, geld niet zomaar over de balk smijten, maar besteden aan zaken die echt noodzakelijk zijn. Zorg is wat ons betreft zo’n essentieel thema. Hierop moeten we uiteraard kritisch zijn op kosten en waken voor verspillingen, maar mag het nooit ten koste gaan van de kwaliteit. Bij het lezen van de gestuurde inkoopstrategie zijn we daar wel bang voor.


Bij Jeugd is bijvoorbeeld de ambitie “zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig” en bij WMO wordt uitgegaan van het eigen netwerk van de inwoners en zorg dichtbij. Voor ons staat bovenaan dat Hattem een kleine gemeenschap is, juist deze thema’s vragen vaak om maatwerk. Per situatie moet gekeken worden wat de beste optie is voor de inwoner. Niet de goedkoopste.

Persoonlijk ken ik een aantal voorbeelden uit mijn eigen omgeving waarbij dit niet goed is gegaan. Er is gekozen voor de goedkoopste optie op korte termijn, maar niet gekeken naar wat het beste was voor de inwoner en voor de lange termijn, met veel leed en frustratie tot gevolg. Ook op het gebied van jeugdzorg ken ik voorbeelden waarbij mensen noodgedwongen uit Hattem moesten verhuizen omdat de benodigde zorg niet geleverd kon worden.

U stelt ons in het stuk drie concrete vragen:

1.           Kunt u zich vinden in de uitgangspunten?
Het korte antwoord is deels. Voor wat betreft jeugd en WMO zouden wij graag zien dat er breder gekeken wordt dan de aanwezige voorzieningen in de gemeente. Juist met een grote stad als Zwolle naast de deur kan hiervan worden geprofiteerd. Om de wedervraag te stellen, Kunnen we op dit thema niet veel meer samenwerken met Zwolle? Dit is wellicht effectiever dan zelf contracten te sluiten met zorgaanbieders. Bovendien vindt door school/studie veel van het sociale leven van de jongeren plaats in Zwolle.

Het punt van minder administratieve druk steunen wij uiteraard van harte.

2.           Kunt u zich vinden in het uitgewerkte inkoopmodel?
Zoals de punten zijn voorgesteld kunnen wij ons daarin vinden. Wel nog een praktische/technische vraag: Zorgt het Open House Inkoopmodel voor een lagere kans op een verminderde zorgcontinuïteit? Als gevolg van het niet inschrijven van een zorgaanbieder of vertraging in de aanbesteding?

3.           Heeft u nog specifieke aandachtspunten voor de inkoop?
De verdere aandachtspunten blijven beperkt tot de punten die ik noemde in mijn inleiding. Zorg draait om mensen, niet om cijfers.