Statenlid Rosmarijn Boender: “Het is een eer om dit werk te mogen doen”

HATTEM – Rosmarijn Boender is VVD-statenlid voor de provincie Gelderland. Zij woont in Hattem en probeert de belangen uit deze regio zo goed mogelijk te behartigen.

Rosmarijn woont met haar gezin in Hattem. Ze groeide op in Zwolle en is naast statenlid ook echtgenote, moeder van twee kinderen, actief binnen de muziekvereniging, OR-lid op de school van haar kinderen en senior huisvestingsadviseur bij de rechtbank Overijssel. “Het is veel en ik werk zeven dagen per week, maar het is allemaal hartstikke leuk om te doen”, aldus Rosmarijn die gemiddeld 30 uur per week voor de provincie en 32 uur per week voor de Rechtbank werkt.

Het statenlid is al lange tijd actief in de politiek. Vanaf 2011 begon zij haar politieke carrière in Blaricum. Eerst als steunfractielid en vanaf 2013 als lijsttrekker. In 2014 was zij fractievoorzitter. Toen het gezin in 2017 naar Hattem verhuisde, ging Boender in 2018 hier aan de slag als raadscommissielid.

In datzelfde jaar liep zij met een statenlid mee. Hierdoor groeide haar interesse voor de provinciale politiek. Zij stelde zich verkiesbaar en bij de verkiezingen in 2019 werd zij verkozen tot statenlid en nam zij afscheid van de lokale politiek.

Ruimtelijke vraagstukken
Rosmarijn heeft Bouwkunde gestudeerd in Delft. “Ik ben van huis uit architect en ik vind het geweldig om een mooie leef- en werkomgeving te maken voor mensen”, legt ze uit. “Binnen de provincie mag ik mij bezighouden met Duurzame Ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet, Landbouw, Natuur en Faunabeheer en Erfgoed en Monumentenzorg.” Een portefeuille die naadloos aansluit op haar interessegebied. “In mijn werk heb ik te maken met alles wat met het buitengebied van doen heeft. Ik vind het iedere keer weer een feestje om door de provincie te rijden”, lacht ze.

Kennismaking
In het eerste jaar als statenlid heeft Rosmarijn veel tijd uitgetrokken om kennis te maken met verschillende provinciale belangenorganisaties zoals LTO-Noord, Stichting Gelders Landschap&Kasteelen, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Staatsbosbeheer, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en haar eigen lokale (VVD) fracties in de regio Veluwe. Daarnaast heeft zij veel monumenten en landgoederen bezocht. “Ik vind het belangrijk om te weten wat er speelt en het van de betrokkenen zelf te horen. Ik wil niet te ver van de mensen zijn en ik wil dat zij mij weten te vinden. Achteraf ben ik helemaal blij dat ik begonnen ben met een kennismakingstoer, want kort daarna kregen we te maken met corona en konden we vrijwel nergens meer heen.”

Hoogspanningsmasten
Politiek leeft lang niet bij iedereen en het provinciebestuur nog minder. De opkomst bij de verkiezingen is steevast lager bij verkiezingen voor de Provinciale Staten dan bij de Tweede Kamer verkiezingen. Toch staat het provinciebestuur minder ver weg dan verwacht en is het belangrijk om, naast het politieke programma, ook te kijken naar de woonplaats van de kandidaten op de kieslijst. “Het Provinciehuis van Gelderland is gevestigd in Arnhem. Veel statenleden wonen in die omgeving. En Hattem is dan ver weg”, legt Rosmarijn uit. “Ik weet wat hier speelt, welke gevoelens er zijn en ik ken de omgeving. Dit kan heel behulpzaam zijn bij bepaalde ontwikkelingen. Neem bij voorbeeld het onder de grond brengen van de hoogspanningsmasten. Hiervoor werd actief gelobbyd door een andere gemeente, maar omdat ik wist dat deze masten bij ons in Hattem ook plannen voor school of woningen dwarsboomden, heb ik me er hard voor gemaakt dat het beschikbare provinciale budget verdeeld zou worden over alle gemeenten waar dit speelde in plaats van alleen aan die ene gemeente. Zo kon Hattem mee profiteren.”

Een andere kwestie waar Rosmarijn mee bezig is, is de opkomst van de wolf. “Dit is een lastig onderwerp waarbij we ook te maken hebben met Europese wetgeving. Met medewoordvoerders kijk ik hoe we de terugkeer van de wolf in onze natuur en vooral in onze leefomgeving veilig beheersbaar kunnen houden.”

Groene boa’s
Ook het gebruik van het bos is een onderwerp dat speelt binnen de portefeuille van het statenlid. “Gelderland beschikt over het grootste aaneengesloten natuurgebied en tevens een enorm uitgestrekt buitengebied. De provincie is in het Gelderse Rivierengebied een pilot gestart met twee ‘groene boa’s’, omdat hier veel last was van stroperij. Groene boa’s zijn jachtopzichters die dit werk vrijwillig oppakken; zij kennen het gebied op hun duimpje en lopen ook ’s nachts rond. Daarmee zijn zij ogen en oren voor de politie. Deze pilot droeg bij aan een veiliger buitengebied en is dus geslaagd. Daarom zullen meer regio’s kunnen profiteren van de inzet van de groene boa’s. Zo zal het illegaal dumpen van chemisch (drugs) afval in het bos bij Hattem ook moeilijker worden.”

Hoenwaard 2030
Op dit moment liggen er plannen rondom de Hoenwaard, de Hoenwaard 2030, een ontwikkelingsplan van de gemeenten Hattem en Heerde, de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Rijkswaterstaat en verschillende vertegenwoordigers uit het gebied. “Dit is een gevoelig onderwerp en het is echt een voordeel dat ik het gebied goed ken en dat ik weet welke ideeën en gevoelens er spelen”, geeft Rosmarijn aan. “Waar mogelijk neem ik die standpunten mee in de planvorming.”

Vliegveld Lelystad
Waar het Hattemse statenlid zich ook hard voor maakt, is het tegengaan van het laagvliegen vanuit vliegveld Lelystad over de Veluwe. Zij was betrokken bij Hoog over Hattem en heeft dit onderwerp aangekaart bij de lokale politiek en houdt het provinciaal in de fractie op de agenda. “Het laagvliegen is werkelijk funest voor de natuur en het toerisme”, legt Rosmarijn uit. “Beiden zijn ontzettend belangrijk voor Hattem de omgeving.”

Klankbordgroep regio Zwolle
Voor onder meer de werkgelegenheid en de bereikbaarheid is Hattem voor een groot deel afhankelijk van de regio. Rosmarijn is namens de statenleden van Gelderland lid van de Klankbordgroep regio Zwolle voor raadsleden en statenleden van betrokken gemeenten en provincies. In deze klankbordgroep nemen naast Gelderland ook de provincies Overijssel, Flevoland en Drenthe deel en meer dan twintig gemeenten. “Het is goed om te weten welke vraagstukken er spelen in de omgeving van Hattem om hier als lokale en provinciale politiek op in te kunnen spelen. In het geval van Hattem hebben we ook nog te maken met de provinciegrens, namelijk Overijssel en Gelderland. Ook is het belangrijk om verenigd te zijn in regio’s en samen op te trekken om voor bepaalde subsidies vanuit Brussel in aanmerking te komen”, geeft ze aan.

Verkiezingen 2023
Op 15 maart 2023 vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten weer plaats. Deze vallen altijd samen met de verkiezingen voor het Waterschap. “Als statenlid heb je mooie ontmoetingen en soms ben je alleen een doorgeefluik en verbind je mensen met elkaar, maar je verbindt ook lokale met landelijke politiek. Omdat je met wetgeving te maken hebt, weet ik dat ik op korte termijn niet alles kan oplossen, maar omdat alles politiek is, heb ik wel echt het gevoel bij te dragen aan een groter geheel. Ik vind het een eer om dit werk te mogen doen.”