Hattem verdient een milieustraat

In december 2019 is het milieubrengstation aan de Hilsdijk gesloten. Als alternatief heeft het college besloten om de gemeentewerf elke zaterdagochtend open te stellen voor grof tuinafval en KCA en is er elke donderdag een GRIP wagen (grondstoffen inleverpunt) bij de Albert Heijn aanwezig voor kleine hoeveelheden grof huishoudelijk afval.

Naast deze compenserende maatregelen heeft het college beloofd om in overleg te blijven met buurgemeenten om te blijven zoeken naar mogelijkheden voor het realiseren van een milieubrengstation in de nabijheid van Hattem (bron: Informatie aan de Raad, 2/11/2019).

VVD Hattem constateert dat er, voor zover wij kunnen beoordelen, na twee jaar weinig schot zit in dit dossier. We krijgen vaak te horen dat de openingstijden voor grof tuinafval te beperkt zijn. Ook doordeweeks moeten er mogelijkheden zijn om grof tuinafval weg te brengen, zeker in het voor, - en najaar.

Voor grof huishoudelijk afval moeten inwoners van Hattem nu naar ROVA Zwolle, al snel 30 kilometer (retour) rijden. Dit kost veel tijd en is ook niet milieuvriendelijk. Afgelopen jaren is verder gebleken dat wachttijden van meer dan 45 minuten regelmatig voorkomen.

VVD Hattem is van mening dat Hattem een eigen milieustraat verdient, een samenwerking met omliggende gemeenten als Oldebroek ligt daarbij voor de hand.

Wij zijn ons ervan bewust dat hier kosten mee gemoeid gaan. Een marktconform afvaltarief per huishouden lijkt ons acceptabel. Er kan ook worden nagedacht over gedifferentieerde tarieven. Huishoudens betalen dan voor het aantal keren dat een huishouden afval voor inzameling aanbiedt of voor de aangeboden hoeveelheden. Op deze manier worden huishoudens financieel gestimuleerd om hun afval beter te scheiden of het ontstaan van afval te voorkomen en daardoor minder restafval aan te bieden.

De gemeente zou met een moderne milieustraat zelfs actief kunnen bijdragen aan de circulaire economie. Vraag en aanbod van (bouw)grondstoffen kunnen hier bij elkaar komen waardoor de hoeveelheid afval wordt verminderd.

VVD Hattem zal zich hier hard voor maken en we hebben het opgenomen in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022.