VVD Hattem verwelkomt Lidl met open (duurzame) armen


VVD Hattem is blij met de komst van een derde supermarkt in Hattem. Het recent gepresenteerde vestigingsplan van de Lidl ziet er op het gebied van duurzaamheid goed uit. Door de toename van het vrachtverkeer en veel extra auto’s is de verkeersveiligheid in de buurt nog wel een zorg. De gemeente moet er derhalve alles aan doen om de verkeersveiligheid concreet te verbeteren.

Ruimte
Marktverkenning heeft laten zien dat er ruimte is voor een derde supermarkt in Hattem. Wezep is qua inwonersaantal maar iets groter, maar biedt haar inwoners maar liefst vijf supermarkten om uit te kiezen. Deze worden dan ook vaak bezocht door inwoners uit Hattem. Een Lidl in Hattem zal een combinatiebezoek aan meerdere winkels in de stad gaan stimuleren. De ruimere keuze in het winkelaanbod zal de koopkracht van Hattem naar verwachting doen toenemen en biedt Hattem het voorzieningenniveau welke zij ook verdient.

Op het gebied van winkelvloeroppervlakte wil VVD Hattem geen beperkingen opleggen. Wie A zegt moet ook B zeggen en een supermarkt restricties geven over welke producten ze mogen verkopen is niet aan de orde. Minder winkelvloeroppervlakte gaat niet leiden tot minder branchevreemde producten, alleen voor een vollere winkel. Onderzoek wijst uit dat Lidl Nederland de afgelopen jaren juist meer is gaan inzetten op sociale ruimte, versafdelingenen extra koel en vriescellen voor het waarborgen van de kwaliteit van hun producten. Dan is daar ook de ruimte nodig voor brede gangpaden zodat elke consument kan genieten van een ruime en veilige winkelervaring.

Duurzaamheid
De belofte van de Lidl om zonnepanelen op het dak te plaatsen juichen wij toe. VVD Hattem wil dan ook de komende periode inzetten op gemeentelijkvergunningverlening onder voorwaarde van toekomstbestendige energievoorziening, zoals zonnepanelen en warmteopslag. De toename van het elektrische wagenpark voor de aanlevering van de Lidl supermarkten zal naast het groene aspect ook de mogelijke geluidsoverlast naar een acceptabel niveau brengen.

Verkeersveiligheid
De komst van een supermarkt op ’t Veen is ook het aangewezen moment om de rotonde bij De Marke aan te pakken. Deze plek wordt al jarenlang als onveilig ervaren door Hattemers en met de toename van verkeersbewegingen zal dit niet beter worden. Met veel belangstelling zullen we dan ook de raadsvergadering op 15 november over dit onderwerp volgen.